Κατάδες, Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες Σάμου

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό της Σάμου που έρχεται ως εναλλακτική επιλογή του κλασσικού κουραμπιέ. Η συνταγή των κατάδων διαφέρει από την γνωστή του κουραμπιέ καθώς περιέχει περισσότερα υλικά σε διαφορετικές αναλογίες. Το γευστικό αποτέλεσμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επιλογή έγκειται πλέον στις γευστικές προτιμήσεις του καταναλωτή.

Με βάση τη διατροφική ανάλυση των κατάδων φαίνεται πως υπερτερούν σε διατροφική αξία σε σχέση με τους κουραμπιέδες. Πιο συγκεκριμένα, οι κατάδες έχουν λιγότερες θερμίδες και περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα. Επιπρόσθετα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες (και ξηρούς καρπούς) από τον κλασσικό κουραμπιέ.

Μια πρόταση βελτίωσης της θρεπτικότητας των κατάδων αφορά στην αντικατάσταση του άλευρου με αλεύρι ολικής άλεσης και του βουτύρου με μαργαρίνη.

Παρόλα αυτά οι κατάδες μπορούν να αποτελέσουν μια άριστη εναλλακτική του κλασσικού κουραμπιέ, εφόσον διαθέτουν μια αξιοσημείωτη θρεπτική αξία και ένα ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να γίνει τις γιορτινές ημέρες και να μην ξεπερνά τα 3-4 τεμάχια την εβδομάδα.

Πηγή: mednutrition.gr